Tuotteet

 

Yrityksemme tuotteita ovat käyttö- ja koriste-esineet poronsarvesta, raidan juuripahkasta, kelosta ja poronnahasta. Pääraaka-aine on poronsarvi, joka on ekologinen ja vuosittain uusuituva materiaali.

Poronsarvesta on perinteisesti valmistettu käyttö- ja koriste-esineitä. Monissa tuotteissamme yhdistämme lappilaisia luonnonmateriaaleja poronsarveen. Haluamme vaalia vanhaa sarvityöperinnettä.

 

Käyttöpuukot

Käyttöpuukot ovat poronsarvesta valmistettuja puukkoja. Terä 8 cm hiiliterästä. Kahvassa käytetty raidan juuripahkaa ja poronsarvea. Tuppi poronsarvea ja nahkaa. Tuppi koristeltu perinteisesti kaivertaen tai polttopiirtäen. Tuppi koristellaan myös asiakkaan toivomin piirroksin. Puukon nimikointi kuuluu hintaan.

kayttopuukot

Kokoluiset keräilypuukot

Puukot valmistetaan käsin, käyttämällä sekä kahvassa että tupessa hirvaan eli urosporon sarvea. Puukkojen terät ovat erikoisteriä (esim. damastiterä).

Kahvat on kaiverrettu käsin perinteisesti puukon kärjellä. Kaikki puukot ovat yksilöllisiä.

kokoluinen_leuku

Perinteiset Lapin rummut

Perinteiset Lapinrummut on valmistettu poronnahasta, kiinnittämällä poronnahka koivusta tai männystä taivutettuun kehään ommellen tai muilla perinteisillä tavoilla kiinnitettynä. Rummut maalataan 1600-1700-luvuilla maalattujen mallien mukaan.
Malleina Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän Lapin vanhat rumpumallit.

Rumpuihin valmistetaan joko perinteinen poronsarvinen vasara tai pehmeä, poronnahasta valmistettu lyöntikapula eli malletti. Rummun mukaan tulee tarvittaessa tarkka selostus rumpuun maalatuista merkeistä.

Rummun mukana tulee myös tietoa rummun historiasta ja hoito-ohjeista.

Lapin rummut ovat saatavina seuraavina kokoina:
Babyrumpu (korkeus n. 20 cm)
Juniorrumpu (korkeus n. 32 cm)
Keskikokoinen rumpu (korkeus n. 40 cm)
Isorumpu (korkeus n. 50 cm)

 

Lappiaiheiset rummut

 

Rummut valmistetaan koivusta valmistetun kehän ympärille pingottamalla märkä poronnahka kiinni kehikkoon. Rummuissa esiintyvät Lapille tyypillisimmät eläimet, maisemat ja tyylitellyt hahmot. Jokainen rumpu on oma ainutlaatuinen yksilö, koska ne on maalattu käsin inspiraation lähteenä Lapin kaunis luonto.


Mukaan tulee pehmeä lyömäkapula eli malletti tai poronsarvinen vasara, jolla rumpua voi soittaa.

 

Suolakupit ja sokerikot

Suola- ja sokerikuppi valmistetaan koivunpahkasta ja poronsarvesta. Kupin mukana poronsarvinen lusikka tai poronsarvesta ja metallista valmistetut atulat.

Suolakupin suuaukon halkaisija n. 3-5 cm. Kupin korkeus n. 4-5 cm. Sokerikupin suuaukon halkaisija n. 5- 7 cm. Kupin korkeus n. 6-8 cm. Reunakoristeina käytetty poronsarvea. Suola- ja sokerikuppien muotoilussa on haluttu jäljitellä naappua eli perinteistä poronmaidon lypsyastiaa.

Käyttö sopii kuiville elintarvikkeille, kuten suolalle, sokerille ja mausteille.

 

Sarvilusikat

Lapin eri alueiden poronsarviset lusikat esimerkiksi Länsi-Lapin, Inarin ja Utsjoen lusikat.

Sarvilusikat valmistetaan perinteisten mallien mukaan. Lusikoiden pituus n. 12-14 cm. Lusikoiden mukaan liitetään lusikkaan liittyvä tarina, jonka mukaan lusikka on saanut muotonsa. Lusikat pakattu poronnahasta valmistettuun pussiin.

Lusikan tarina >>

Sarviset kattokruunut

Sarviset kattokruunut valmistetaan hirvaan eli urosporon sarvista, jotka ovat yleensä kooltaan ja muodoltaan näyttävimmät sarvet.

Kruunut valmistetaan asiakkaan toivoman koon (levein kohta halkaisijaltaan ja kokonaiskorkeus) ja lamppulukumäärän mukaan.

Katso lisää sarvisia valaisimia galleriasta >>

sarvikruunu

Poronsarviset riipukset ja korut

Erilaisia riipuksia ja koruja sarvesta: kaulariipuksia, rannerenkaita, sormuksia, rinta- ja korvakoruja.

Korut valmistetaan poronsarvesta. Nauhoina käytämme pellavalankaa tai poronnahkaa. Suunnittelemme yksilöllisiä koruja asiakkaiden toivomusten mukaan.

Suosittu koru ns. minilaatta, joka on valmistettu poikkisahatusta poronsarvesta ja pellavavahalangasta.

 

Sirottimet

Poronsarvesta valmistetut suola- ja pippurisirottimet sekä hammastikkukotelot.

Sirottimet ja hammastikkukotelot valmistetaan poronsarvesta käyttäen hyväksi sarven luonnollista muotoa. Sirottimen korkeus vaihtelee 6-8 senttiin ja halkaisija on n. 3-5 senttiä.

sirotinsetti_lahjapakkauksen_kanssa

Paperiveitset

Poronsarvisia paperiveitsiä kokosarvisena käyttämällä veitsen kahvaosassa ns. sarven latvaosaa.

Paperiveitsiä on saatavissa myös villalangasta valmistetulla tupsulla. Veitsen kokonaispituus n. 10-20 cm.

tupsulliset_paperiveitset

Somistuspalvelu

Suunnittelemme ja toteutamme tilauksesta somistukset julkisiin ja yksityisiin tiloihin asiakkaan toivomuksesta yhdessä asiakkaan kansssa suunnitellen tai valmiina somistuspakettina.

Suunnittelussamme näkyy erityisesti Lappi-henki, koska työskentelemme Lapin luonnosta saatavilla materiaaleilla.

Somistusjälkeämme voitte katsoa esimerkiksi seuraavista linkeistä:


Ravintola Saaga, Helsinki

www.nili.fi